Hemtjänsten i Örnsköldsvik – Världsklass 2030?

En skildring från verkligheten – hemtjänsten i Örnsköldsviks kommun. Kritiken är riktad mot kommunen som bär huvudmannaansvaret – inte mot personalen som sliter med låga löner, stress och pressade arbetsscheman.

En snart 90 år gammal kvinna bor själv i egen lägenhet. Hon är frisk och pigg för sin ålder och klarar sig själv. Hon har arbetat och betalat skatt hela livet och aldrig legat samhället till last. För en månad sedan föll kvinnan och bröt lårbenet. Operationen gick bra och hon fick åka hem efter drygt en vecka.

För första gången i sitt liv blev hon nu beroende av hemtjänsten i Örnsköldsviks kommun. 10-12 olika hemtjänstpersonal kom 4 gånger per dag. Alltid olika personal. Ibland hade personalen elev med sig för inskolning. Personalen verkade alltid ha bråttom och under tidspress. Vid ett tillfälle hade de inte tid att koka ett par ägg. De flesta verkade sakna sjukvårdsutbildning.

Efter en vecka med ständigt spring av olika personal fick den gamla kvinnan Covid. Hon smittades troligtvis av hemtjänstpersonalen. Hennes hälsotillstånd försämrades snabbt och efter några dagar var hon sängliggande utan ork att äta eller dricka.

Hemtjänstpersonalen kom som vanligt 4 gånger per dag. Personalen konstaterar att kvinnan är trött och inte orkar äta eller dricka. Sen åker de vidare. Ingen reagerar på det allt sämre hälsotillståndet. Ingen kommer på tanken att kvinnan är sjuk och behöver sjukvård. Ingen kontrollerar tempen. Inget covidtest görs. 10-12 olika personal 4 gånger per dag och ingen reagerar.

Kvinnan har en dotter i södra Sverige som blev orolig när modern inte orkade prata i telefonen. Hon kör 80 mil till sin mor. Dottern som är utbildad sjuksköterska fick en chock när hon kom till lägenheten. Mor låg i sängen helt utslagen. Dottern tar tempen – 40 graders feber! Modern var knappt kontaktbar och visade tydliga tecken på uttorkning och näringsbrist. Dottern ringer efter ambulans och transport till sjukhuset. Väl där konstaterade personalen direkt uttorkning, näringsbrist och låg syresättning i blodet. Dropp och syrgas sätt in tillsammans med febernedsättande. Tillståndet förbättrades och kvinnan blev åter kontaktbar. Efter några dagar sätts även kortison in. 10 dagar senare friskförklaras kvinnan och får åka hem. Hade den gamla kvinnan varit under kommunens omsorg några dagar till hade hon troligtvis dött i sin säng.

Trots ett koppel av chefer, mellanchefer och underchefer saknar uppenbarligen hemtjänsten i Örnsköldsvik styrning, ansvarsfördelning och rutiner. Verksamheten verkar driva vind för våg. Att ingen av hemtjänstpersonalen reagerar och vidtar åtgärder när en gammal kvinna med covid ligger döende i sängen är en stor skandal. Detta sker 2 år in på en covidpandemi där kommunen borde implementerat rutiner för riskgrupperna för länge sedan.

Det yttersta ansvaret vilar på den politiska ledningen i kommunen. Under många år har nerskärningar och besparingar drabbat äldreomsorgen. Personalen har bedrövligt låga löner och usla arbetsscheman. Servicehus och äldreboende har lagts ner eller gjorts om till trygghetsboende. Äldre tvingas mot sin vilja bo kvar i hemmet då kön till ett äldreboende är lång. Man måste nästan vara halvdöd för att komma in. Detta medför att seniorerna som får hemtjänst är i sämre skick med fler sjukdomar vilket ställer högre krav på hemtjänstpersonalens utbildning och sjukvårdskunskaper.

Kommunen har storslagna visioner om Världsklass 2030 och 65000 ”nyfikna” Öviksbor. Visionerna bleknar snabbt när verkligheten gör sig påmind och synliggör hur kommunen behandlar den äldre generationen som byggt samhället och hur illa kommunen sköter den lagstadgade obligatoriska verksamheten vård, omsorg, skola och infrastruktur.

Så länge väljarna fortsätter rösta på samma politiker som skapat eländet kommer raseringen av det tidigare generationer byggt upp fortsätta. Det enda sättet att vända utvecklingen är att rösta bort de ansvariga och ersätta dem med människor som inte drivs av ideologi pengar, makt och karriär – utan av en vilja att göra gott för samhället.

Nästa val lägg din röst på Lokal Framtid!

En reaktion till “Hemtjänsten i Örnsköldsvik – Världsklass 2030?

  1. Min mamma i Sollefteå, snart 90, har haft några väldigt tuffa år. Fick demensdiagnos för snart två år sen. Bott ensam i sin lght ända till för några veckor med hemtjst springande ut och in många ggr per dag. Totalisolerad under corona med personal utan skyddsutrustning första halvåret. För en månad sen fick hon efter lång väntan plats på ett boende. Det visade sig att hon hade svår anemi och fick åka in för blodtransfusioner ett par ggr. När hon piggat på sig lite ramlade hon och bröt sig. Blev operation och nu s k rehab. Hon varken äter eller dricker och är helt uttorkad. Jag förslog näringsdropp men det får de inte ge på boendet utan då måste hon åka in oå sjkh. Varför? De har ju sjuksköterska på boendet och hon är ju i princip nästan 100 procent sängliggande…
    Nä, Inget kul att bli gammal oavsett var man bor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s