Bristande underhåll V/A-nätet

Våra skattepengar ska gå till den kommunala lagstadgade kärnverksamheten – inte till en växande byråkrati med nonsensjobb. V/A-nätet ska underhållas enligt underhållsbudgetplan. Inte minst på landsbygden. Det ska vara förbjudet att skapa underhållsunderskott i samhällsviktig infrastruktur genom att ta pengar från underhållbudget och satsa på andra jippon.

Som alla fastighetsägare vet kräver en fastighet planerat underhåll. Annars förfaller fastigheten och stora värden går förlorade. Samma logik gäller den kommunala infrastrukturen. Kommunen ska budgetera för underhåll av fastigheter och infrastruktur till exempel underhåll av V/A-nätet. Problemet är att kommunen inte underhåller sina fastigheter och V/A-nät enligt underhållsbudgetplan. I stället tar kommunen pengar från underhåll av fastigheter och infrastruktur och satsar på annan. Sådant skattebetalarna inte efterfrågat.

Pengar som borde gå till underhåll av fastigheter och infrastruktur går till alla möjliga tokiga projekt som inte hör till den kommunala kärnverksamheten. Det är kulturhus, badhus, parkeringshus och storslagna visioner om en CO2 neutral klimatsmart kommun med enorm befolkningstillväxt.

Stora resurser satsas på marknadsföringen av utopiska visioner och förhoppningar. Strateger, kommunikatörer, koordinatorer och coacher med flera hittepåtjänster anställts för att marknadsföra visionerna. Konsulter, webbutvecklare och reklammakare hyrs in. Reklammaterial tillverkas och annonser beställs. Samtidigt som V/A-nätet läcker som ett såll och kommunens fastigheter inklusive skolor förfaller på grund av bristande underhåll.

Så här ska inte en kommun skötas.

Kommunen underhåller inte befintligt V/A-nät i den omfattning som krävs men tvingar samtidigt fastighetsägare med enskilda V/A-anläggningar att tvångsansluta sig till det kommunala V/A-nätet till skyhöga kostnader. Den ekonomiska logiken tycks vara att kommunen tjänar inga pengar på att underhålla befintligt V/A-nät så då ser man till att skapa arbete åt MIVA där man kan ta hutlöst betalt och tvinga fastighetsägare betala 100-tusenstals kronor för en service de inte behöver och inte vill ha. Nya friska pengar kommer in från redan hårt överbeskattade fastighetsägare.

I år är det val. Då finns möjligheten att rösta bort de som missköter våra gemensamma intressen och tillgångar. Då kan du rösta på ett parti som har en diametralt annorlunda syn på hur en kommun ska drivas. Lägg då din röst på Lokal Framtid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s