Mer makt till folket – genomför opinionsundersökning innan stora beslut fattas

Invånarna och skattebetalarna i Örnsköldsvik kommun måste få större inflytande över beslutsprocessen i kommunen och kunna påverka vår framtid, levnadsmiljö och hur våra gemensamma resurser fördelas.

Vi har ett demokratiunderskott i kommunen. Viktiga beslut fattas över våra huvuden många gånger utan offentlig debatt och utan möjlighet att påverka. Besluten fattas efter partibok – inte efter folkviljan.

Lokal Framtid vill att invånarna i Örnsköldsvik ska få större inflytande och vara delaktiga i beslutsprocessen. Folkomröstningar är en ganska stor apparat för en kommun att genomföra men det finns betydligt enklare alternativ. Enligt kommunallagen har en kommun rätt att genomföra opinionsundersökningar. Det kan vara ett enkelt webbformulär på kommunens hemsida där besökaren får rösta ja/nej och/eller ge egna synpunkter. Eller så kan omröstningen administreras via lokalmedia eller opinionsundersökningsföretag.
Man kan också tänka sig en striktare variant där man måste logga in och registerna sig alternativt logga in med Bank-ID för att delta i opinionsundersökningen.

Oavsett vilken metod man väljer är det en viktig demokratisk fråga att ledamöterna i kommunfullmäktige vet hur den lokala opinionen ligger före viktiga frågor avhandlas och beslutas. Resultatet av opinionsundersökningen ska i så fall avhandlas och debatteras i kommunfullmäktige och föras till protokollet i samband med beslutet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s