Kommunens byråkrati Vs. riktiga jobb

Örnsköldsviks kommuns gigantiska byråkrati bara växer och växer. Samtidigt som det är brist på vårdpersonal, hemtjänstpersonal och lärare. En stor byråkrati skapar inget mervärde för medborgarna. Tvärtom, byråkratin förbrukar enorma resurser vilket i sin tur skapar resursbrist inom andra områden exempelvis personalbrist inom äldrevården, hemtjänsten och skolan. Kommunen avlönar allt fler som inte producerar något av värde samtidigt som de som faktiskt producerar något av värde blir allt färre och drivs allt hårdare.

Lokal Framtid vill att kommunens personalresurser omfördelas så att byråkratin kraftigt minskas och resurserna omfördelas till serviceområden som medborgarna faktiskt efterfrågar och har lagstadgad rätt till.

Hittepåtjänsterna måste bort. En kommunal strateg, kommunikatör eller utvecklare kan lika gärna omskolas och fylla vakanserna inom skola, vård och omsorg. Skattebetalarna som finansierar den kommunala verksamheten har rätt att ställa krav på vilka verksamheter som ska prioriteras och var resurserna ska satsas.

Samhället fungerar alldeles utmärkt med en kraftfullt bantad kommunal byråkrati. Men samhället fungerar inte utan exempelvis brandmän, lärare, undersköterskor och snöröjare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s