Stoppa tiggeriet i Örnsköldsvik

I Sverige var det brottsligt att inte ha ordnad försörjning innan det avkriminaliserades år 1885 med Lösdriverilagen där lösdrivare istället kunde dömas till tvångsarbete. 1965 ersattes lagen med en mildare version innan det slutligen avskaffades 1981. Vad som är tillåtet på allmän plats regleras numera av kommunens ordningslag.

Örnsköldsviks kommuns ordningsföreskrifter säger i §15 För användning av offentlig plats och område som kommunen jämställt med sådan plats, har kommunen rätt att ta ut en avgift enligt de grunder som har beslutats av kommunfullmäktige.

Tiggeri i Sverige idag bedrivs nästan uteslutande av utländska medborgare vilka huvudsakligen har romskt ursprung. I många fall är tiggeriverksamheten organiserad och det finns ofta ett slavliknande förhållande mellan den som kontrollerar och de som tigger ihop pengarna. Inte sällan förknippas tiggeriet med olaglig bosättning och nedskräpning samt förekomst av annan brottslig verksamhet som stölder och prostitution.

Metoden för att samla in pengar följer samma mönster, en enkelt, ofta sämre klädd person sittandes med en mugg framför sig utanför ingångar där mycket folk passerar. Genom ett ”hejande” för att påkalla uppmärksamhet och eventuellt med en skylt med en kortfattad snyfthistoria om dennes familjesituation anspelar man på skuldkänslor och framtvingar en form av avlat (känsla av välgärning) genom att den passerande skänker tiggaren pengar.

Den story som presenteras har ofta visat sig vara uppdiktad (men används gärna då det inbringar pengar). Vi har varken ekonomiskt eller moraliskt någon anledning att stödja detta och absolut inte att upplåta allmänna platser för sådan förnedrande verksamhet. Varje land har ansvar för sina medborgare. Sverige bidrar dessutom med ansenliga summor för social verksamhet i deras hemländer. Lokal Framtid vill verka för ett totalstopp för allt tiggeri på allmänna platser inklusive vårdinrättningar och butiker och en daglig kontroll av tiggares identiteter och vistelsetillstånd.

Vidare ska kommunen inte upplåta lokaler för övernattning eller övervintring. Kommunen ska inte ge bidrag till till organisationer med en sådan verksamhet. EU-medborgare har rätt att vistas 3 månader i riket utan uppehållstillstånd. Därefter ska de återvända hem till sina hemländer. Öviksborna har sett samma människor i åratal på samma platser, inget görs. Lagen ska gälla alla, även EU-medborgare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s