Inga tvångsanslutningar till VA-nätet

Lokal Framtid säger nej till att Örnsköldsviks kommun tvångsansluter fastighetsägare till VA nätet.

Många fastighetsägare utanför centralorten har investerat i väl fungerande VA-lösningar. Egna djupborrade brunnar för vatten och trekammarbrunnar med infiltrering för avlopp. Kommunen får plötsligt för sig att tvångsansluta hela områden och till höga kostnader. Kommunen hänvisar till miljömål. Den påtvingade kostnaden kan bli fler hundra tusen kronor. För många är det 10-20% eller mer, av fastighetens totala värde.

Miljön är viktig men miljötänket får inte gå till överdrift. Miljömålen ska inte användas som alibi för att påtvinga fastighetsägare så höga avgifter.

Det finns säkert enstaka fastighetsägare som har bristfälliga trekammarbrunnar. Där kan kommunen gå in och anmoda fastighetsägaren att åtgärda bristerna. Fastighetsägaren har då möjlighet att upphandla tjänsten på en fri konkurrensutsatt marknad och hitta billigaste leverantören. Fastighetsägaren har dessutom möjlighet att med egna resurser och arbetstid hålla kostnaden nere. Men kommunen ska inte kunna tvångsansluta hela områden.

Miva bör underhålla det befintliga VA-nätet istället. Det är kraftigt eftersatt efter många års bristande underhåll.

Vi måste säga att styrande politikerna i Örnsköldsviks kommun har helt tappat kontakten med vanligt folk. En utgift på 150-200.000:- är nog inga problem för höga kommunala tjänstemän eller kommunalråd. Det är människor med årsinkomster över 600 000 kr och med stora fallskärmar. Men vanligt folk med vanliga arbeten och inkomster utan fallskärmar har inte 200.000:- i reserver för oförutsedda utgifter. En del kanske tvingas överbelåna fastigheten. Eller i värsta fall sälja fastigheten och flytta. Så ska inte samhället fungera.

Lokal Framtid säger nej till tvångsanslutningar och ockeravgifter.”

En reaktion till “Inga tvångsanslutningar till VA-nätet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s